Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Sidan uppdaterad
2018-02-01

2017, 1:a halvåret

Nattsångare den 2 juni

KVO var ute fredagen den 2 juni med början vid Sjövikstornet i Vingåker för att lyssna på nattsångare. Vi var 21 deltagare och det var nog rekord både i antal deltagare på utflykt och antal besökare i tornet. Kvällen var fin, vindstilla och klar himmel, +14 grader kl 21 men bara +4 grader vid avslutningen vid midnatt. Vi fick ihop 23 arter vid tornet, mest sångare men rördrom, vattenrall, morkulla och gök hördes också.

På väg till Sjövikstornet.
På väg till Sjövikstornet. Foto © Lillemor Däckfors

Vid reningsverket fick vi höra kärrsångare och näktergal. Sedan blev det svårare. Vi lyssnade förgäves efter gräshoppsångare och flodsångare i Österåker. Kvällen avslutades med fika och nattskärreavlyssning i Ättersta. Nattskärran surrade flitigt och en kattuggla hördes lite kort. Vi hörde ca 30 arter och en bonus i Gimmersta var gräshoppsångaren. Vid pennan Lillemor Däckfors som var färdledare och som tagit hjälp av Ronny Nilsson som hade letat och lyssnat efter fåglar.

Lillemor Däckfors

Avslutning 30 maj

Nu har tisdagsskådarna tagit sommarlov. Avslutning med korvgrillning och rabarberkaka.

Fika vid Norrdal.
En trevlig stund vid Norrdal. Foto © Monica Jansson

Avtackning av Bernth Andersson 29 maj

Vid KVOs styrelsemöte den 29 maj avtackades Bernth Andersson. Han har varit med i styrelsen i hela 25 år. Platsen var väl vald då samtliga i styrelsen fick prova den nya spången vid Vännervass. Bernth bjöds på strålande väder, grillad korv och fika. Det blev även tid för lite fågelskådning.

Bernth avtackas.
Krister Aronsson tackar Bernth för lång och trogen tjänst. Foto © Hasse Karlsson

Utflykt till Svartåmynningens naturreservat 13 maj

Kl 06.00 gick färden till Östergötland och Svartåmynningens naturreservat. Solen sken från en klarblå himmel, dock lite kylig morgon då termometern visade -1. Men snart värmde solen gott. Vi fick en fin morgon och förmiddag.
Vi såg och hörde många arter. Efter Svartåmynningen skulle vi spana efter ängshök. Och vi hade sådan tur att vi fick se en hanne ängshök. När vi stod och spanade efter den hade vi också turen på vår sida. En bivråk flög plötsligt förbi över oss.

Rödspov.
Rödspov. Foto © Hasse Karlsson

Nöjda med dagen styrde vi hemåt efter att ha sett och hört 64 olika arter, bl a storspov, småspov, rödspov, svartsnäppa, gulärla och årets första tornseglare.

Hasse Karlsson och Monica Jansson

Fågeltornskampen samt öppet hus vid Tornstugan 6 maj

Årets upplaga av fågeltornskampen och öppet hus vid Tornstugan blev riktigt lyckad. Efter en period med kalla och friska vindar med ”aprilväder”, bjöd dagen som omväxling på soligt och lugnt och riktigt behagligt väder. Det bidrog säkert också till att så många besökare, ca 75 st, kom ut till Tornstugan. Dagen var en gemensam aktivitet med Katrineholms kommun, Naturskyddsföreningen och Katrineholm-Vingåkers Ornitologer med fågelskådning, guidad blomstervandring, fika och korvgrillning.

Bild från plattformen.
Skådare på plattformen. Foto © Ulrika Ahlblom

På fågelsidan gick det ganska bra. Vi fick se betydligt fler arter än vid tornkampen i fjol. Slutsumman blev nu 68 arter. Bland mer ovanliga arter kan nämnas en kungsfiskare som strök förbi tornet tidigt på morgonen. Senare sträckte en större flock med silvertärnor över vattnet, 30 – 40 st. Några dvärgmåsar syntes också.
Årets första gök hoade från söder, eller var det väster? I övrigt var det många av de förväntade arterna även om några lyste med sin frånvaro. Lite dåligt med sångare bl a.

Sverigelistan
Sverigelistan. Foto ©Torbjörn Lundahl

Enligt det preliminära resultatet från SOF BirdLife deltog 73 fågeltorn i landet. Flest arter fick, inte oväntat, tornet i Södra Lunden, Ottenby, med 107 arter. Stockviken, Gotland kom tvåa med 102. Våra 68 arter räckte till en delad 24:e plats. Inte illa! En lyckad dag – och tack kommunen för korven och fikat.

Torbjörn Lundahl

Öppet hus i Tornstugan 23 april

Idag, 23 april, hade vi öppet hus i Tornstugan 9 - 12. Måste säga att vi hade tur med vädret trots blåsten. Under förmiddagen kom 14 kvinnor och 12 män, i varierande ålder, på besök. Några hade aldrig varit inne i stugan och blev glatt överraskade av hur fint det är där. Vi hörde och såg sammanlagt 44 arter, bl a sävsparv, järnsparv, rödvingetrast, svarthakedopping, gråhakedopping, salskrake, fiskgjuse, brun kärrhök, rördrom, snatterand och bläsand. De flesta njöt också av medhavd fika. Nöjda efter en fin förmiddag

Marie-Louise och John-Erik Nyman

Aktivitetsdag vid Tornstugan 9 april

Så var det åter dags för vårstädning i och utanför Tornstugan. Fönster putsades, golv torkades, dasset städades, papper och fimpar plockades upp från naturen. Det är märkligt att det ska vara så svårt att ta med sig skräpet hem. Ett antal fågelholkar sattes upp till våra bevingade vänner. Hoppas nu att vi får nya hyresgäster i dem.

Här sätts det upp holkar.
Här sätts det upp holkar. Foto © Monica Jansson

Det var en blåsig dag men solen värmde. I sjön observerade vi mängder av sothöns, ett stort antal knölsvanar och även en del sångsvanar. Skäggdoppingar och knipor guppade också på vågorna. Bofinken, rödhaken och talgoxen försökte överrösta varandra.

En fikastund.
Smakar gott med lite fika. Foto © Monica Jansson

Vi avslutade det hela med att samlas kring grillplatsen. Och den grillade korven och fikat smakade förträffligt i vårsolen. Tack till er alla som ställde upp!

Monica och Ronny Jansson

Utflykt till Garphyttan & Tysslingen 18 mars

Vi var 10 personer som åkte till Garphyttans nationalpark, för att förhoppningsvis se tretåig hackspett, gråspett eller järpe. Tyvärr uteblev dessa arter men vi kom att få en lugn och fin morgon. Några av oss valde en längre stig, med en lite brantare stigning. Utfallet blev stjärtmes, gröngöling och korsnäbbar. Vi kunde i alla fall få en fin utsikt mot bl.a. Örebro från högsta punkten. Inte heller den andra gruppen såg något märkvärdigt under deras val av rutt som var lite kortare.
Tysslingen bjöd på betydligt mer fågel. Någon dag innan hade rekordet slagits med över 5000 rastande sångsvanar. Vi fick nöja oss med ca 3700 och nästan lika många turister. Vi såg även två årtahanar, 4 mindre sångsvanar och en bläsand m.m.

Sångsvanar
Sångsvanar vid Tysslingen. Foto © Krister Andersson

Ytterligare en lokal besöktes, nämligen Kvismaren. Från Öbyladan kunde vi se flera fjällvråkar, en tornfalk och ett par hundra bläsgäss som rastade på fälten. En brun flickfjäril blev årets första fjäril, åtminstone för mig. Rysjön hade som vanligt många olika arter sjöfågel och vi kunde se en hel del spetsbergsgäss, två mindre sångsvanar, stjärtänder, snatteränder, bläsänder, storskrakar och salskrakar m.m. Över Hammarmaden flög en havsörn när vi var på hemväg. På det hela taget en trevlig tur, även om de tyngre arterna uteblev i Garphyttan.

Krister Aronsson

Årsmöte 16 mars

Som tidigare hölls KVOs årsmöte i föreningslokalen vid Talltullen. Mötet var relativt välbesökt, 31 medlemmar hade mött upp för att ta del av redovisningen om hur föreningens verksamhet skötts och hur ekonomin förvaltats under 2016 samt för att bl a besluta om förtroendevalda till posterna inom styrelsen och valberedningen.
Det redogjordes för styrelsens verksamhetsberättelse samt för upprättad resultat- och balansräkning. I sin revisionsberättelse framförde revisorerna inga anmärkningar för det gångna året. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Årsavgiften för 2018 bestämdes bli oförändrad, dvs 200 kr för enskild medlem samt 250 kr för familj.

Som ordförande för styrelsen omvaldes Krister Aronsson. Övriga styrelseledamöter är resp valdes; Lillemor Däckfors, Torbjörn Lundahl, Hans Karlsson, Marie-Louise Nyman samt Leif Carlsson (nyval), Monica Jansson (omval), Ulrika Ahlblom (omval) och Kerstin Norin (omval). Revisorer är Torsten Andersson samt Agne Swensén (omval).

Bildvisning

Efter årsmötet följde kaffe med bröd samt berättade Lillemor Däckfors och Krister Andersson om sin resa till Marocko under slutet av oktober 2016. Efter lite tekniska problem visades fina fågelbilder från ett mestadels torrt landskap men även gröna och frodiga floddalar. Förutom många ”svenska” arter skådades bl a flera arter stenskvätta som, sorg-, vitkronad-, öken- och svart stenskvätta. Sten- och ökensparv, blåtrast, saharaskriktrast och andra trastar, tofs- och lagerlärkor, olika ökenlärkor, härfågel, trädgårdsbulbyl m.fl. Ökenkorp, alpkaja och alpkråka noterades också på listan. Ganska sparsamt med rovfåglar men bl.a. svartvingad glada och kungsörn kunde observeras. En fin havsfågeldag vid kusten gav bl.a. många liror av olika slag.


Kronflyghöna
Kronflyghöns. Foto © Krister Andersson




Berberstenskvätta.
Foto © Krister Andersson
Hussparv.
Foto © Krister Andersson

Lillemor och Krister tackades med en applåd för den fina visningen.

Torbjörn Lundahl

Örnräkningen den 4 mars

I år blev vi fem stycken som åkte från Katrineholm för att vara med i den stora årliga örnräkningen, en tjej och fyra killar. Platsen vi står på heter Gagnhäll och är en berghäll ute vid Fiskeboda. Kikartuberna hade vi uppställda på berget med en grillplats i lä lite nedanför utsiktsplatsen. Vi turades om att spana, fika med kaffe och grilla korv, vilket var gott i kylan.

Grillning
Grillning. Foto © Hasse Karlsson

Vi hade två örnar på ett ställe hela tiden som vi rapporterade. Vi blev uppringda varje kvart från de ansvariga i Rördrommen. Vädret var disigt och dimmigt i början, men lättade lite senare. Då började det blåsa en kall vind i stället. Sista rapporten klockan 12:00 kunde vi rapportera fem örnar. Andra fåglar som drog förbi var kanadagäss, sädgäss, tofsvipor och gråtrut. Ett par storskrakar såg vi också. Hjälmaren låg öppen mitt ute och på iskanten satt örnarna.

Från Vingåker åkte tre tjejer och fem killar till Rörvik för att spana men de hade otur och såg inga örnar. En fiskare var ute på isen, men han lämnade ingen fisk till örnarna. En flock sidensvansar fick de i alla fall se. Vädret var dimmigt där hela tiden. Kaffe och mackor smakade bra i alla fall.

 Hasse Karlsson, Katrineholm, Lillemor Däckfors, Vingåker

Artrallyt den 25 februari

En solig och kall februarimorgon kl 8.00 gick starten för årets artrally. Aktiviteten hade lockat 14 medlemmar, indelade i 4 lag, att deltaga i jakten på olika fågelarter. Två av lagen lyckades var och en att se och höra 40 olika arter. Lag 1 som bestod av Pelle Moqvist, Anders Carlsson, Krister Andersson och Ronny Jansson utsågs till segrare.

Sparvuggla
Sparvuggla. Foto © Krister Aronsson

Sammanlagt sågs och hördes 49 olika arter bla sånglärka, sparvuggla, stenknäck, varfågel, grågås och havsörn, under de 7 timmar som rallyt pågick. Efteråt samlades vi vid Änglarnas kök. Där fick vi njuta en god smörgåstårta, kaffe och en smarrig kakbuffé.

Smörgåstårta
Smörgåstårta. Foto © Bernth Andersson
Ronny Jansson

 

Copyright © Katrineholm - Vingåkers Ornitologer 2018 - 2023. All rights reserved

Webbsystem © Tormod Kelen