Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Sidan uppdaterad
2018-02-01

2017, 2:a halvåret

Bildvisning i Talltullen tisdagen den 5 december

Så var det dags att summera de bilder som blivit tagna under 2017. Det blir alltid stor variation på bilderna, allt ifrån fjällvärlden till Skåne. Vi fick se fina bilder från fjällen, bl a på fjällabbar. Från Öland visades också både fåglar och blommor. Bilder från närområdet, t ex Åkforsån och Näsnaren uppskattades också.

Havsörnar"/

Havsörnar Foto © Krister Andersson

De personer som visade bilder var, förutom undertecknad, Hasse Karlsson, Krister Andersson och Torsten Andersson. Och som vanligt så var det många medlemmar som hade kommit för att se på bilderna. Det blev kaffe och lussebulle efter visningarna och det smakade gott. Sedan följde lite snack om både foton och fågelupplevelser.

Bernth Andersson

Genomgång av Artportalen onsdagen den 15 november

Artportalens hemsida

Till onsdagens kvällsaktivitet hade 15 medlemmar mött upp i det stora grupprummet i Studiefrämjandets lokaler för att få en välbehövlig repetition och uppfräschning av kunskaperna i rapporteringssystemet Artportalen.

Som sakkunnig hade Per Flodin, Länsstyrelsen, bjudits in för att dela med sig av sitt kunnande. Per har varit med i utvecklingen av systemet och är väldigt duktig på hur det fungerar. Han visade hur man lämpligast lägger in sina observationer, hur rapportformuläret fylls i, tips och råd kring hur fyndlokalerna anges med publika och egna fyndplatser, hur man prickar i kartan, använder egna mallar, inställningar och genvägar mm.

Artportalen är otroligt stor och utvecklas ständigt. Många möjligheter finns att söka och presentera det inlagda materialet i form av listor av olika slag, liksom statistik, diagram och bilder mm.

Kvällen gick fort, en välbehövlig bensträckare och fikapaus hanns i alla fall med. Man fick vara koncentrerad för att hänga med i svängarna när Per klickade och markerade och förklarade de olika momenten. Viss trötthet i huvudet infann sig (för egen del) efter tillställningen men man får ta det som nyttig hjärngympa!

Torbjörn Lundahl

FSOs höstmöte söndagen den 12 november

Föreningen Sörmlands Ornitologer hade sin sedvanliga höstkonferens på Åsa folkhögskola. 8 personer deltog från föreningen och ca 40 personer deltog från hela länet. Dagen innehöll en förmiddag som handlade om vindkraft. Vi fick ta del av planerna för de stora vindkraftparkerna Långgrund 1 och Långgrund 2, som om de blir byggda kommer att ligga utanför den sörmländska skärgården.


Deltagare i FSOs höstmöte
FSOs ordförande Ingvar Jansson tillsammans med Daniel Bengtsson, SOF.
Foto © Hasse Karlsson

Vi fick även höra Daniel Bengtsson från BirdLife Sverige (Sveriges Ornitologiska Förening) prata om deras vindkraftspolicy, och vi fick tid att diskutera problematiken kring denna energikälla. Efter en god lunch fortsatte Daniel med att prata om IBAs (Important Bird & Biodiversity Areas) och vilka kriterier som gäller för att en lokal ska kunna räknas dit.
Slutligen presenterade Per Flodin och Janne Gustafsson resultaten av kustfågelinventeringen som gjordes för ett par år sedan. I allt en intressant dag som gav en del nya kunskaper.

Krister Aronsson

Euro Birdwatch 1 oktober

Efter föreningsturen till Kvismaren kvällen innan hade många nog valt att stanna hemma. Vi blev i alla fall åtta personer som var med någon del av de fem timmar som vi räknade arter vid Tornstugan, Näsnaren.

Sjön bjuder som vanligt på hösten på väldigt mycket sjöfågel. Den talrikaste arten var grågås, där vi räknade in över 4300 ex, vilket troligen är en av de högsta summorna vi haft i sjön. Insprängt bland grågässen fanns ett par hybrider med någon annan art, sädgäss, kanadagäss och två vitkindade. En bläsgås sågs också men bara i flykt.
Sothönsen låg i en flock om 1300 individer och bläsand och vigg fanns i goda antal. Anmärkningsvärt var 104 brunänder, varav de flesta, som vanligt, var hanar. Man undrar ju varför det oftast ses så många fler hanar än honor. I Mogetorpsviken hittades två stjärtänder och några salskrakar. Knölsvanarna vann över sångsvanarna i antal och en sen lärkfalk kunde ses i en torraka. Övriga rovfåglar var duvhök, havsörn och ormvråk. Ca 400 tofsvipor räknades in, några gråsiskor och enstaka andra småfåglar sågs och två brushanar följde med tofsvipeflockarna. 48 arter räknades in totalt.

Krister Aronsson

Utflykt till naturreservatet Kvismaren i Närke 30 september

På lördagseftermiddagen var vi 17 personer samlade vid Röda Ladan för avfärd till Kvismaren för skådning av bl a gäss men framför allt tranor. Redan intill parkeringen, mot Plättis, kunde vi dock plocka in två eller om det var tre nötkråkor, bra start!

Första stoppet gjordes vid Lötenplattformen med utsikt över Rysjön och Löten. Mängder med grå- och sädgäss. Bland dessa en stripgås, som dock räknas som parkrymling, liksom den kamskrakehane som låg ute på Rysjön. Bland änder syntes mest bläsänder samt gräs-, snatter- och några stjärtänder liksom vigg, kricka, knipa och någon skedand. I övrigt såg vi tre honfärgade salskrakar, någon enstaka skäggdopping och sothöna samt några gråhägrar liksom en del knölsvanar och enstaka storskarvar.

Av vadare kunde, förutom många tofsvipor, ses ett par svartsnäppor, några större strandpipare samt en mindre dito, en grönbena, småsnäppa, enkelbeckasin och en rödspov av rasen Islandica samt några brushanar.
Av rovfåglar såg vi en äldre havsörn och en hona brun resp blå kärrhök samt en ormvråk. Uppe från Öby kulle spanade vi ut över Öbymaden och där upptäcktes bl a två ägretthägrar.

Nedanför kullen följde därefter äntligen korvgrillningen, när briketterna väl behagade att glöda tillräckligt. Slutligen, när skymningen närmade sig, kunde skådespelet följas från Hammarkullen när tusentals tranor kom inflygande för övernattning. Vilken mäktig syn, och vilket oväsen!
Kvismaren har mer och mer blivit den viktigaste rastlokalen för tranor på höstflyttningen. Enl uppgift har runt 25 000 noterats senaste dagarna.
Nöjda med dagen styrde vi därefter kosan åter mot Katrineholm.

Torbjörn Lundahl

Utflykt i vårt närområde söndagen den 17 september

Så var det dags för höstutflykt igen. Vi var sex fågelintresserade personer som klev upp mitt i natten då det ännu var svart ute.

Men snart nog blev det ljust och vi åkte som vanligt till Marieberg och sedan till Hagbyberga. Det var lite magert med fågel på morgonen men det blev bättre efter ett tag. Höstens första fjällvråk liksom ormvråk, sparvhök, bergfink och några sånglärkor flög över oss. Tranor och sångsvan både sågs och hördes.

Vi tog fika vid Hagbyberga och det värmde gott. Vi vände om mot Marieberg och där blev en flock tofsvipor skrämda av en havsörn. Där fanns också två kärrsnäppor och en ljungpipare. En liten flock unga hämplingar drog omkring vid gärdeskanten och en lärkfalk visade upp sig i luften.

Spaning vid Tybblefälten.

Spaning vid Tybblefälten. Foto © Bernth Andersson

Sedan åkte vi mot Stensjön där vi mötte en skådare som stannat till där på sin väg till Hjälstaviken. Han och vi andra fick se en pilgrimsfalk flyga iväg efter att den hade kalasat på ett byte. Buskskvätta och ormvråkar kunde vi också se där. Torbjörn såg skymten av en blåhake men sedan syntes den inte mer. Vi hade tur med vädret eftersom det var uppehåll hela förmiddagen.

Bernth Andersson

Öppet hus i Tornstugan söndagen den 10 september

Det blev en blåsig men solig morgon och tornet var öppet mellan kl 9.00 och 12.00. Vi såg tre stjärtänder i närheten av en flock med brunänder som simmade inne i viken mot gamla fågeltornet.
Det fanns ca 1.000 sothöns och ett 50-tal bläsänder. Det var stora flockar med sångsvan, knölsvan, skäggdopping, grågås, storskarv och vigg m fl. De rovfåglar vi såg var en fiskgjuse, fyra havsörnar, en lärkfalk och fem ormvråkar. De som besökte Tornstugan var tre kvinnor och fem män.

Ulrika Ahlblom

Kvällsutflykt till Tornstugan lördagen den 2 september kl 18.00
i samarbete med Katrineholms kommun och Naturskyddsföreningen

Fågelskådning, blomvandring, spaning efter nattflyn och fladdermöss. Korvgrillning och kaffe.

Krister Aronsson

Den 20 augusti var det öppet hus vid Tornstugan kl 9-12

Vädret var bra, inget regn. Vi som skådade och besökte stugan var 6 kvinnor och 8 män. Några blev glatt överraskade över hur fint det är i stugan och hur många fåglar som finns uppsatta där.
Vi hörde och såg 33 arter, bl a lövsångare, trana, sångsvan, mängder av sothöns och grågäss, brunänder, ladusvalor och tornseglare. Havsörn, fiskgjuse och en sparvhög flög över sjön. Nöjda efter ännu en fin skådardag,

Marie-Louise och John-Erik Nyman

Utflykt till Vadsjön söndagen den 13 augusti

KVOs utflykt till Vadsjön samlade fem deltagare, två kvinnliga och tre manliga. Vädret var mulet och regnet hängde i luften men det kom inte ner.
Vi började på östra sidan och där fanns mängder med gråhäger, några havsörnar, enkelbeckasiner, större strandpipare, grönbenor och gluttsnäppor.

Sedan förflyttade vi oss över till västra sidan, bl a till Tornmaden. Där passerade ett par bivråkar, en hane brun kärrhök, lärkfalk, sparvhök och ytterligare havsörnar. Gråhäger fanns här också, totalt 60 st.
En del småfåglar som buskskvättor och hämpling fanns i kanten på maden. Nio svartsnäppor letade febrilt efter mat, hela tiden med näbbarna under vattenytan.
Backsvala, hussvala, ladusvala och tornseglare fanns också, men inga mängder. Totalt såg vi 46 arter innan vi drog tillbaka till Katrineholm.

Hasse Karlsson

 

Copyright © Katrineholm - Vingåkers Ornitologer 2018 - 2023. All rights reserved

Webbsystem © Tormod Kelen