Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Sidan uppdaterad
2020-02-20

2019, 2:a halvåret

Bildvisning i föreningslokalen Talltullen den 5 december

Även i år var det en trevlig och uppskattad avslutning på KVO-året med bildvisning i Talltullen samt kaffe och lussekatt. Det finns många duktiga fotografer i föreningen och vi kunde njuta av många fina bilder, inte bara på fåglar utan även på blommor, insekter och däggdjur.





Härmsångare.
Foto © Krister Andersson
Lappuggla.
Foto © Krister Andersson

Bilderna var från hela vårt avlånga land men även från resmål som Madeira, Kap Verde-öarna, Nya Guinea och Sri Lanka.

De som visade bilder var Krister Aronsson, Torsten Andersson, Kalle Andersson, Krister Andersson och Berndt Andersson. Ett stort tack till dom. Många medlemmar hade kommit för att se på bilderna och det blev trivsamt prat om fåglar och mycket annat runt kaffeborden efter visningen.

Torbjörn Lundahl

Föredrag av Tage Wahlberg den 12 november

Tage Wahlberg.
Tage Wahlberg.
Foto © Monica Ström.

Tage Wahlberg berättade och visade bilder om sitt nära 30-åriga samarbete med Jan Lindblad. Han berättade om hur de filmade fåglar bl.a. en spelglad tjädertupp, pärlugglor, kattugglor samt de två tigrarna på Stenön. Jan Lindblad tog hand om de två ungarna i slutet av 1976 och lämnade dem till Kolmården 85/86. Tages intresse för fåglar och djur väcktes redan i fyraårsåldern hemma på gården i Malmköping. Han hade grävlingar och pärluggleungar inomhus och tama rävar på tomten. Tage ringmärkte fåglar och intresset för fågelägg väcktes.

För att kunna nå fågelbon har Tage alltid slätklättrat uppför berg och trädstammar. För att klara detta har Tage tränat och än idag tränar han och promenerar. Tage kan vara Sveriges främste expert på fågelägg. Det är viktigt att läsa av biotopen för att finna fågelbon med ägg/ungar. Ett hot mot mångfalden av fågelarter är de moderna skogsmaskinerna. Under de senaste 30 åren har en minskning skett på 30-40%. Mötesdeltagarna fick även möjlighet att köpa Tages bok "Våra fåglars bon och ägg" och få den signerad.

Monica Ström

Euro Birdwatch (EBW) i Tornstugan 6 oktober

Nu var det dags för den årliga fågelräknardagen. Det var en molnig och lite kylig morgon, 3 grader varmt med nordvästlig vind. Så vi samlades på trädäcket framför stugan där det var lite lä. Förväntansfulla såg vi en stor flock fåglar i vattnet som var ganska nära oss men med dåligt ljus började vi räkna antal fåglar. Det var värmedaller i tubkikarna och det gjorde att det var svårt att se mot Sjöholmsviken vilka fåglar som fanns där. Vi gick även upp på trappan till utkiksplatsen så vi kunde se över hela sjön.
Vi delade upp oss för att räkna olika arter som låg i vattnet. Framför oss låg det ca 315 sothöns blandat med skäggdopping, vigg, snatterand, knipa, bläsand och en brunand i olika dräkter.

Några av alla sothöns.

Några av alla sothöns. Foto © Ulrika Ahlblom
I Mogetorpsviken låg 93 storskrake i honfärgad dräkt och lite senare landade det 14 salskrake bakom storskrakeflocken. En stenfalk dök hastigt upp som bara syntes en kort stund i flykten och försvann sedan bort över skogen. Sträckflockar av trastar, småfåglar och ringduvor var svårbestämda för de flög långt bort över skogen. Lite senare sprack det upp med lite solsken och då tilltog vinden.
Havsörnar.
Havsörnar.
Foto © Krister Andersson.
Stora flockar av gäss landade på Sjöholmssidan av sjön och vi räknade till 1200 grågås och 6 kanadagås. Eftersom värmedaller fanns i tuben så kunde vi tyvärr inte artbestämma fler gäss. 4 sångsvanar låg också i ena kanten. De flesta storskarvarna hade redan flyttat söderut, ett 30-tal ex. kunde vi dock räkna in.

6 havsörn i olika åldrar syntes segla över sjön och två unga örnar försökte fånga en gråtrut i luften. Det är de örnarna som finns på Krister Anderssons bild. Det var även 6 ormvråk och 2 sparvhök som sträckande flög över sjön. I vassen hördes vattenrall, sävsparv, stjärtmes och en enkelbeckasin som flög upp. Vi hann även med några fikapauser för att få en pratstund och värma händerna för att sedan hålla utkik efter fåglarna som sträckte ut över Näsnaren.

På hemvägen tog en av oss en titt ifrån gamla tornet för att inte missa några arter. I Tornskogen såg vi gärdsmyg, trädkrypare och hörde koltrast, dubbeltrast och rödhake. Vi avslutade med att vi tog ett sista svep med kikaren då vi fick se två fjällvråkar som flög mot lilla Näsnaren. Vi var totalt nio personer som hjälptes åt att räkna fåglar under den här kyliga höstdagen och vi såg sammanlagt 52 olika arter. Krister Aronsson fick äran att lägga in våra arter på Artportalen och jag skrev den här lilla återberättelsen.

Ulrika Ahlblom

Anne-Marie Johansson till minne

Vi har nyligen nåtts av budet att Anne-Marie Johansson gått bort. Hon satt under många år med i KVOs styrelse, bland annat som sekreterare. Både hon och hennes man Henry hade ett stort fågel- och fotointresse som tog dem över hela Sverige för att besöka kända fågellokaler. Hon lämnar ett stort tomrum i vår förening.

Styrelsen

Utflykt till Kvismaren 22 september

Vädret var gråmulet och kanske inte så inbjudande och endast 8 personer hade samlats vid Röda Ladan på söndagseftermiddagen samt 2 personer som anslöt vid Kvismaren. Efter ett kortare stopp vid Hammarmaden stannade vi vid Lötenplattformen och skådade bl a ut över Rysjön. Stora mängder med grågäss på sjön och av änder mycket bläs-, snatter- och gräsand liksom kricka, knipa, vigg mm. Av vadare märktes bl.a. svartsnäppor. Brun kärrhök och havsörn syntes passera med jämna mellanrum. Från Västra Rakan kunde man notera väldiga mängder med gäss på fälten. Framförallt grågäss, vitkindade gäss och sädgäss. Även mycket bläsgäss och många spetsbergsgäss. Tranorna kunde uppskattas till åtskilliga tusental. Pilgrimsfalken svepte också förbi och kunde följas i kikaren.
Efter blåsten på rakan kändes det skönt att dra sig bort mot Öby kulle och efter lite spaning från toppen, samlas vid grillplatsen nedanför och grilla sin korv.
Senare när kvällningen närmade sig följde vi skådespelet från Hammarkullen när tusentals tranor kom inflygande för övernattning. En fantastisk upplevelse att se och höra alla dessa fåglar.

Nöjda med en upplevelserik dag styrde vi därefter kosan hemåt mot Katrineholm.

Torbjörn Lundahl

Henry Karlsson till minne

Tisdagen den 10 september - det kunde varit en vanlig tisdag när vi samlades för veckans fågelutflykt. Så blev det nu inte, då vi nåddes av budet att vår vän Henry Karlsson avlidit på måndagen. Vi visste ju att han varit sjuk en tid men att han skulle avlida, den tanken fanns inte riktigt.
Henry hade varit med på våra tisdagsträffar längre än de flesta av deltagarna och det var svårt att tänka sig en tisdagsutflykt utan honom. För vem skulle nu hitta de där fåglarna som ingen annan såg, där de stod gömda bakom någon tuva med bara en bit av stjärten eller näbben synlig. Han var utrustad med ett sällsynt stort tålamod där han hukade bakom sin blykowa. Men naturligtvis kan ingen ersätta vännen Henry. Det vi istället får göra är att minnas honom för den goda vän han var och vara tacksamma för att han varit en del av vår grupp så länge.
Tankarna går också till Gerd och den förlust hon gjort. De var ju nästan ett begrepp, Gerd och Henry, Henry och Gerd. Det är svårt att tänka sig att bara Gerd finns kvar men vi kan hoppas att hon så småningom kommer med vår grupp igen om hon känner för det. Vi delar hennes sorg men kommer att minnas Henry med glädje, värme och tacksamhet.

Tisdagsgruppen/Pelle

Årets sista Öppet hus i Tornstugan den 8 september

Tidigt i morse låg dimman tät över Näsnaren men redan vid halv åttatiden lättade den och det blev ljust och stilla över sjön.

Näsnaren låg stilla och blank på morgonen.

Näsnaren låg stilla och blank på morgonen. Foto © Gunilla Carlsson
Vid första anblicken såg det ganska fågelfattigt ut men under förmiddagen kom vi upp i så många som 47 arter. Det var nog rekord i år för ett Öppet hus!
Bland andfåglarna var det främst gräsand, brunand, snatterand, storskrake och salskrake som var representerade. Vi såg också skäggdopping, svarthakedopping och smådopping. En annan höjdpunkt var att vi vid flera tillfällen hörde vattenrall nära oss och spillkråka en bit bort.

Rovfåglarna visade sig också, t ex 5 havsörn, 3 fiskgjuse, 2 brun kärrhök och ett antal ormvråk. Vi hörde och såg även flera småfåglar, såsom rörsångare, svarthätta, buskskvätta, rödhake och ett antal svalor.

Totalt under förmiddagen besöktes Tornstugan av 19 personer i det vackra sensommarvädret.

Gunilla Carlsson

Öppet hus i Tornstugan den 18 augusti

På söndagsförmiddagen var det öppet hus i Tornstugan. Vi hade tjockt molntäcke med hot om annalkande regn, vilket nog avskräckte en del från att gå ut. Regnet uteblev dock helt och solen bröt till och med igenom vid ett par tillfällen. Det var främst redan inbitna fågelskådare där under de tre timmarna det var öppet och sammanlagt 10 personer njöt av fågellivet där och då.
Arter som sågs var bl.a. en duvhök som hastigt passerade och sedan flög in i skogen; två födosökande skräntärnor; åtminstone fyra havsörnar som både sågs jaga och sitta och spana, samt tre rastande svarthakedoppingar. Flockar med björktrast och taltrast sågs, några grönbenor gick omkring på näckrosbladen och en drillsnäppa hördes. Som vanligt låg det mycket änder, gäss och svanar i sjön, varav det mest anmärkningsvärda var 90 brunänder - som vanligt mest hanar. Fiskgjuse, sparvhök och ormvråk kompletterade rovfågellistan och tornseglarna förberedde sig på flytt. En skaplig dag vid Tornstugan.

Krister Aronsson

Utflykt till Strandstuviken, Nyköping, den 11 augusti

Kl 8 startade 11 personer som var sugna på skådning trots regnvarning för dagen men regnet uteblev och vi fick bra väder för oss, varmt och mulet. Efter en liten extra rundtur i Nyköping pga vägarbeten, kom vi fram till Strandstuviken och den nya plattformen. Vi såg 2 ägretthägrar som rastade på lite håll. Vi såg även många gråhägrar, 2 svartsnäppor, grönbenor, större och mindre strandpipare, gluttsnäppa, skräntärna, havstrut, vitkindad gås, havsörn, 1 gravand och lite andra änder som skedand, bläsand, stjärtand m.m. Vi var lite besvikna på att det inte var mer vadare som rastade.

Getingspindel.
Den ovanliga getingspindeln.
Foto © Gunilla Carlsson.

Istället för fågel så ordnade Krister Aronsson med en liten extratur hem till Janne Gustafsson för en titt i hans växthus. Där hade en getingspindel bott en tid. Det är en ny art som inte ska finnas hos oss i Sverige.

Därefter åkte vi till Vadsjön (Torp) för mer skådning. Nu fick vi se ytterligare 4 ägretthägrar och flera gråhägrar, 33 st. Grågäss var minst 1000. Även tranor, kanadagäss och tofsvipor i stora mängder och några vadare här också. Några brushanar, gluttsnäppor, grönbenor och strandpipare.

Fågelskådare vid Vadsjön.
Fågelskådare vid Vadsjön. Foto © Leif Carlsson

Men nu var det desto mer rovfåglar som visade upp sig: havsörn, fiskgjuse, lärkfalk, brun glada, sparvhök och ormvråk. 2 skräntärnor kom förbiflygande. Den ena var en ungfågel och hade en sändare på ryggen. Några tornseglare syntes fortfarande men de flesta har dragit söderut. Vi åkte hemåt när klockan var 14 och regnet började falla. Vi fick ihop ca 50 arter.

Lillemor Däckfors

Backsvalor

Nu finns ytterligare två rapporter av Bengt Legnell som handlar om backsvalor: Backsvalehäckningar i Sverige, Backsvalekolonier i Södermanland


Backsvalans situation i Sörmland

Under några dagar i juni i år genomförde Bengt Legnell och jag en kartläggning av backvalornas situation i Sörmland och har kunnat notera att det nu finns häckande backsvalor i endast 8 sandtäkter, en minskning med tre jämfört med förra årets inventering. Så, sammanfattningsvis kan man säga att läget för backsvalorna i länet är prekärt, gör vi inget är det stor risk att backsvalorna ytterligare minskar i takt med att sandtäkterna upphör. Vi funderar nu på hur vi skall gå vidare för att om möjligt långsiktigt kunna ha kvar häckande backsvalor i Sörmland. Vill du veta mer om backsvalornas situation i Sörmland och vad vi funderar över att göra rekommenderar jag att du läser vår rapport, klicka på länken här!

Backsvalor vid Larslundstäkten.
Backsvalor vid Larslundstäkten.

Foto © Ingvar Jansson

Copyright © Katrineholm - Vingåkers Ornitologer 2018 - 2023. All rights reserved

Webbsystem © Tormod Kelen