Sidan uppdaterad
2021-02-12
Tisdagsgruppen har under hösten träffats fyra gånger. Med hänsyn till pandemin har vi anpassat utflykterna enligt rekommendationerna.
Tisdagen den 27 oktober var sista träffen. Vi var 14 personer i 7 bilar. Först gick färden till Sjöholm Näsnaren. Där låg rikligt med fåglar:
bl a svanar, änder och doppingar.
Vi fortsatte därefter till Hulla båtplats. Där såg vi bl a knipa, vigg och en gråhäger.
Nästa stopp blev vid Kalkbrottsutsikten där vi även passade på att äta vår matsäck samtidigt som vi njöt av den vackra utsikten.
Sista stoppet för dagen blev Öljaren vid Julita kyrka. En flock tofsvipor flög förbi och vidare såg vi bl a skäggdopping, knipa och vigg.
Vi tackar Pelle och Krister så mycket för att ni delat med er av era kunskaper.
KVOs styrelse har nu beslutat att återuppta tisdagsgruppens aktiviteter. Alla daglediga är alltså välkomna den 6 oktober kl 07.30 med samling vid Scoutgården.
Höstens övriga aktiviteter ställs in.
Under perioden 10-20 oktober riktas särskilt fokus mot höstrastande ljungpipare, tofsvipor och storspovar i hela Europa. Detta i regi av
International Wader Study Group. För ljungpipare och tofsvipa är detta en upprepning av liknande initiativ som tidigare genomförts 2003, 2008
och 2014. Från Sverige rapporterades förra gången (2014) inte mindre än 135 000 ljungpipare och 94 000 tofsvipor. Storspovar har tidigare inte
ingått. Hur många individer av dessa arter finns i Sverige i oktober i år? Hjälp gärna till att ta reda på detta!
Samordnade inventeringar genomförs i flera länder och i många områden som normalt hyser större antal av arterna i fråga vid denna tid på året. Samtidigt samlas också spontant rapporterade uppgifter in. Därför uppmanas alla intresserade att rapportera de ljungpipare, tofsvipor och storspovar som ses under denna period. Rapportera som vanligt i Artportalen och var gärna noga med att förse observationerna med så detaljerade uppgifter som möjligt om lokal, antal, datum och klockslag.
Om ni har frågor kontakta: Martin Green
Stort tack på förhand och rapportera på!
Copyright © Katrineholm - Vingåkers Ornitologer 2018 - 2023. All rights reserved
Webbsystem © Tormod Kelen