Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Sidan uppdaterad
2021-08-04

2021, 1:a halvåret

Nattsångare 4 juni

Vi var tolv personer som samlades vid Röda ladan. Vårt första stopp var i Vingåker på lokalen Sjövikstornet. Där anslöt sig tre vingåkersbor och med det blev vi femton personer som träffades för att lyssna efter nattens fåglar. Vi hörde en kör av näktergalar, en rördrom som trumpetade i vassen, två vattenrallar, sävsångare och en rörsångare.





Avlyssning vid Sjövikstornet.
Foto © Ulrika Ahlblom
Flodsångare i ett träd vid ån vid Hulla sjöäng.
Foto © Ulrika Ahlblom

Sedan stannade vi vid Vingåkers reningsverk och där sjöng näktergal och sävsångare. Vi gjorde ett stopp för att lyssna efter vaktel men vi hörde ingen under kvällen. Det kanske berodde på att temperaturen sjönk och var nere på 10 grader. Vi for vidare mot Hulla sjöäng. Där hördes gräshoppsångaren och när vi gick längre ner på grässtigen hördes även flodsångaren.

Efter en kort fikastund med vacker utsikt över Öljaren vid Hulla båtplats ca kl 00.30 åkte vi mot Floda. På vägen dit flög det upp en morkulla med två ungar från vägen som några hann se innan de flög mot skogen. Vid Vegerberg hördes bara näktergal och sävsångare. Eftersom klockan var 02.00 så hörde vi göken, tranor, enkelbeckasin och andra dagfåglar som sjöng på morgonen. Vid sista stoppet kl 02.20 hörde vi en nattskärra som spelade för oss. Därifrån tackade vi för en trevlig kväll och åkte hem för att få lite nattsömn.

Ulrika Ahlblom

Avslutning på Tisdagsgruppen den 25 maj

Den 25 maj hade tisdagsgruppen avslutning genom att åka till Kvismaren utanför Örebro. Gruppmedlemmarna sammanstrålade vid Lötenplattformen vid 8.30. Därefter tog fågelskådandet vid fram till det medhavda fikat. Fåglar som sågs var bl a röd glada, ett brunt kärrhökspar, skäggmes, gulärla, svarttärnor, dvärgmåsar, gråhakedoppingar samt flera grågässpar med ungar.


Deltagarna vid avslutningen
Sista träffen för denna termin. Foto © Krister Andersson.

Under fikat föreslogs att vi skulle åka till Sörön i hopp om att få höra några sångare. Vid rundvandringen i vårgrönskan bland vildkaprifol, vårärt, storrams hörde vi bl a härmsångare, trädgårdssångare, törnsångare, svarthätta, trädpiplärka och gök. Omkring kl 12.00 vände vi hemåt, nöjda och glada med förmiddagens fågelskådande och samvaro.

Monica Ström

Utflykt till Oset i Örebro

Söndagen den 9 maj i gråväder och kyla samlades sju smått förväntansfulla medlemmar vid Röda ladan. Målet var Oset i Örebro. Första stoppet blev vid fågeltornet vid Näsby förskola. Där såg vi bla vår första ladusvala. Därefter fortsatte fem medlemmar till Oset och gamla soptippen i hopp om att få höra några sångare. Väl där fick vi bla höra flera gransångare, lövsångare, svarthätta, gräshoppsångare och se en bobyggande trädkrypare.

Några av dvärgmåsarna.
Några av dvärgmåsarna. Foto © Ulrika Ahlblom.

Under fikastunden bestämdes att vi skulle åka till Kvismaren med Lötenplattformen som har tak. Under färden mot Kvismaren kom regnet. Där kunde vi i lugn och ro se ut över Rysjön och maden. En havsörn satt i regnet och spejade och en fiskgjuse stod ryttlande över Rysjön. Vi fick bla uppleva och se ett antal dvärgmåsar, en svarttärna, många hus- och ladusvalor, brushanar, svartsnäppa, gulärla samt grågäss med ungar. Det sista av matsäcken intogs under Lötenplattformens tak. Därefter valfri hemgång alt fortsatt skådande. Förväntningarna infriades och vi fick flera årskryss.

Monica Ström

Tisdagsgruppen den 20 april

Ena halvan av Tisdagsgruppen åkte denna dag bl a till Lundsjöåsen för att lyssna på och skåda fåglar. På vägen dit såg vi en stenskvätta ute i åkern och den var ett fint vårtecken. Väl framme vid åsen passade vi på att ta vår fikapaus. Det var strålande sol och vårvarmt väder och vi njöt alla av vår medhavda matsäck i sluttningen ner mot Lundsjön. Många rödhakar sjöng runtomkring oss och vi såg även två mindre hackspettar.

Fikapaus i sluttningen ner mot Lundsjön.

Mycket bra ställe att inta sin matsäck på. Foto © Krister Andersson.
Färden gick vidare mot Floden och Tjugesta där höjdpunkten nog var de storspovar som vi fick se där. En fin avslutning på dagen blev stoppet vid Tybblefälten med åtta ljungpipare som efter visst detektivarbete kunde räknas in och läggas till på våra krysslistor. Allt som allt blev det en mycket trevlig och lärorik dag.

Gunilla Carlsson

Årets örnräkning den 6 mars

Med temperaturen runt nollan och en ganska frisk vind kändes det lite småkyligt till en början. Inga fiskare fanns ute på isen förutom en yrkesfiskare i hydrokopter. Liksom tidigare år hade KVO en rapporteringspunkt vid Gagnhäll, Fiskeboda, samt en vid Rörvik på Vingåkerssidan. Från Gagnhäll spanade 5 personer ut över Hjälmaren och kunde som mest rapportera in 9 st havsörnar.

Vid Rörvik fanns också 5 spanare och härifrån noterades 4 örnar. I övrigt inte mycket fågel men exempelvis några mindre flockar sädgäss och grågäss samt enstaka gråtrutar och ett par rastande storskrakar kunde ändå ses.

Örnräknare vid Gagnhäll.

Årets örnräknare vid Gagnhäll. Foto © Krister Andersson.
Årets räkning omfattar 88 platser i fem län och drygt 20 kommuner. Enl Rördrommens fältstation som ansvarar för örnräkningen noterades i år totalt 261 havsörnar. Inom hela bevakningsområdet observerades även 4 kungsörnar. För vår del dvs Hjälmaren inkl Tysslingen och Kvismaren blev resultatet 85 havsörnar vilket är mindre än förra året (125 st).

Torbjörn Lundahl

Vattenrall vid Djulökvarn

En vattenrall har födosökt vid kvarnhjulet vid Djulökvarn de senaste dagarna. Den visar sig gärna och Bernth Andersson har tagit en fin bild av den. Den har för övrigt sällskap av flera strömstarar som också födosöker i vattnet.

Vattenrall.
Vattenrall. Foto © Bernth Andersson.

Nu är matningarna öppna igen inför vintern

Nu finns det godsaker för våra fåglar både vid Ramsjöhult och vid Tornskogens matning. Bara att hoppas att vi får många gäster dit.
Våra bussiga medlemmar som ansvarar för matningarna är Torbjörn Lundahl och Torsten Andersson.





Ramsjöhult.
Foto © Gunilla Carlsson
Tornskogen.
Foto © Gunilla Carlsson

Upprop lappuggla

Under 2020 har minst två häckningar av lappuggla konstaterats i norra delen av länet, sannolikt finns det fler häckningar som inte kommit ornitologer/rapportsystemet Artportalen tillkänna. Vi uppmanar därför alla att under kommande höst och vinter rapportera lappugglor, endera till lokalföreningen i länet eller direkt i Artportalen.
De ungar som kommit på vingar under 2020 kommer sannolikt att finnas kvar i länet under hösten, sedan under vintern kommer det bli mer rörelse av arten.
Från norra sidan av Mälaren, främst i Västmanland har det rapporterats om "många" häckningar under 2020. Det gör det troligt att vi, främst i den norra delen av länet, kommer ha chans att få se lappugglor på flera platser under vintern. Som vanligt är det på inägor och vid hyggen som dessa ugglor kommer ses i första hand.
När ni hör talas om någon lappuggla från någon lokalt boende eller från jägare/naturvandrare så kolla gärna upp dessa uppgifter. Finns det möjlighet att fotografera dessa observerade individer, så finns det en möjlighet att vi kan se på dess dräkt om det är årsunge, född 2020, eller äldre individer.
Lycka till i lappugglemarkerna!

Jan Gustafsson, Rrk Sörmland


Copyright © Katrineholm - Vingåkers Ornitologer 2018 - 2023. All rights reserved

Webbsystem © Tormod Kelen