Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Sidan uppdaterad
2022-03-11

2021, 2:a halvåret

Bildvisning den 4 december

Efter förra årets uppehåll, beroende på pandemin, kunde vi äntligen träffas i Talltullslokalen för årets bildvisning och sedan tillsammans avnjuta Luciakaffe. Vi har många duktiga fotografer i föreningen och vi är tacksamma att de vill dela med sig av sina upplevelser och bilder. Den här eftermiddagen visade Bernth, Gunilla, Krister, Ulrika, Torsten och Kalle många fina bilder från olika platser såväl hemikring som från olika resor mm. Stort tack till alla.

Gärdsmyg.
Gärdsmyg. Foto © Krister Andersson.

Havsörn och sothöns.
Havsörn och sothöns. Foto © Krister Andersson.

Efter visningen smakade det bra att ta för sig av lussekatter och pepparkakor och över en kopp kaffe prata fåglar, händelser under året och mycket annat.

Torbjörn Lundahl

Årets föredrag

Lördagen den 13 november gästades KVO:s förening av Janne Sjöstedt från Tärnans fågelförening. Han berättade och visade bilder från en fågelresa som han gjorde i september 2019 till södra Spanien. Åhörarna fångades av hans bilder och medryckande sätt att berätta om spanska fåglar och deras livssituation. Efter Jannes föredrag avslutades mötet med lite småprat och fika.

Monica Ström

EuroBirdwatch vid Tornstugan den 3 oktober

Jag gick ca 7.30 från parkeringen ut mot Tornstugan och i Tornskogen hördes koltrastens lockläte, grönsiskor som flög över tallarna och flera rödhakar som knäppte i buskarna.
När jag gick förbi gamla Näsnartornet så hördes en gransångares sång uppe i något träd och det var en glad överraskning så här sent på året. När jag kom fram till Tornstugan så såg allt ut att vara gråaktigt i kikaren. Runt kl 8.00 kom Krister och Torbjörn och så började vi att räkna fåglar. I Mogetorpsviken låg det en flock på 150 sothöns blandat med skäggdopping och olika änder. Vi såg ett 20-tal bläsänder, 2 hanar av brunand, 1 honfärgad skedand och 60 vigg.

Efter ett tag började en havsörn flyga över sjön och fåglarna började att lyfta och flyga runt lite. En honfärgad salskrake närmade oss men blev rädd och flög iväg. Efter en stund så landade 2 honor och 1 hane bergand nära oss som vi lyckades få på bild. Tyvärr var det som fåglarna blev svartvita i det svaga ljuset.

Två bergänder.

Två bergänder på nära håll. Foto © Krister Andersson.

Vi tog en liten paus ca kl 9.30 för att få i oss lite kaffe och smörgås och då började det ljusna lite på himlen. Under sista timmen av räkningen började det flyga en del ormvråk och hägrar som kom upp bakom trädkronorna på andra sidan sjön. Och två tofsvipor flög över sjön och det var de enda vadarna som vi såg.

Dagens resultat.

Dags för fikastund. Foto © Ulrika Ahlblom.

Vi räknade in 37 arter som vi såg från kl 8 till 13.00 och vi får känna oss nöjda med de fina naturupplevelserna som vi ändå fick den här morgonen. Sen när jag kom hem så rapporterades arterna in på Artportalen innan kl 17 för att våra räknade fåglar skulle komma med i BirdLifes räkning av fåglar.

Ulrika Ahlblom

Utflykt till Kvismaren den 25 september

Med siktet inställt på Kvismaren och höstskådning var vi fem medlemmar från Katrineholm som på eftermiddagen for till denna förträffliga fågellokal. Framförallt om hösten är den en av landets främsta rastlokaler för tranorna på deras flyttväg söderut. På plats anslöt även tre medlemmar från Vingåker.

Första stoppet gjordes vid bron över Hammarån för skådning ut över Hammarmaden. Mängder med grå- och sädgäss samt vitkindade gäss kunde ses och även en del spetsbergsgäss samt några bläsgäss.

Andra stoppet blev Lötenplattformen för spaning över Rysjön med omgivningar. På dybankarna syntes olika vadare bl a kärrsnäppor, brushanar, större strandpipare, kustpipare och tofsvipor samt även några myrspovar samt rödspovar rastande. På långt håll och i närheten av vasskanten upptäcktes en vattenrall. I övrigt många gäss i sjön samt även gott om gråhäger, ca ett 40-tal. I kanalen sågs ett antal storskrakar födosökande och över vassarna patrullerade brun kärrhök och vid några tillfällen kom havsörnar inflygande och skrämde upp alla fåglar.

Efter någon timmes skådning gjorde kaffetarmen sig påmind och vi begav oss till grillplatsen nedanför Öby kulle för att där även sätta tänderna i vår medhavda korv. Glödbädden hann knappt bli färdig innan korvarna grillades på och åts upp.



Spaning från Öby kulle.
Spaning uppe från Öby kulle. Foto © Torbjörn Lundahl.

Efter kort spaning från Öbytoppen förflyttade vi oss sedan till Hammarkullen för att vänta in synen av tusentals tranor på inflygning för övernattning på maderna. Det är en upplevelse att se och höra alla dessa fåglar. Mörkret började sänka sig och vi styrde kosan hemåt, nöjda med utflykten.

Torbjörn Lundahl

Öppet hus i Tornstugan söndagen den 12 september

Gråmulet väder, några regnstänk och stundtals lite solglimtar präglade förmiddagen vid Näsnaren. Flera medlemmar från vår förening deltog samt ett par Vingåkersbor, som läst i tidningen om vår aktivitet. De var intresserade av fågelskådning och fick testa både handkikare och tuber samt fick med sig programblad och föreningsbroschyr från besöket. Vi hoppas förstås att de vill bli medlemmar.

Öppet hus.

Liten paus i skådandet. Foto © Kalle Andersson.

Under dagen noterades 18 olika arter vid sjön, bland annat skäggdopping, skedand, kricka, brunand, vigg, knipa och snatterand samt både sångsvan, knölsvan och grågäss. De flesta fåglarna höll till på andra sidan sjön. Sammanlagt var vi tio personer på plats vid Tornstugan denna gång.

Gunnar Westermark och Kalle Andersson

Årsmöte den 4 september

Som bekant blev årets årsmöte uppskjutet med ett halvår med anledning av pandemin och de smittskyddsregler som funnits. Efter vissa lättnader av reglerna kunde vårt möte till slut hållas i Talltullens samlingslokal som tidigare. Med lite ommöblering och andra åtgärder kunde lokalen dessutom anpassas ur smittskyddssynpunkt. Tolv medlemmar hade mött upp för att ta del av redovisningen av föreningens verksamhet och ekonomi under 2020 samt för att välja ledamöter till styrelsen, revisorer och valberedning.

Styrelsens verksamhetsberättelse redovisades för mötet och i sin revisionsberättelse framförde revisorerna inga anmärkningar för det gångna året. Styrelsen beviljades därför ansvarsfrihet. Kassören redovisade föreningens ekonomi i resultat- och balansräkningen. Årsmötet beslöt vidare att årsavgiften för medlemskap skall hållas oförändrad för år 2022, dvs 200 kr för enskild medlem samt 250 kr för familj.

Valberedningen redovisade därefter sina förslag till förtroendemän. Någon kandidat till ordförandeposten hade inte kunnat föreslås och årsmötet beslutade att posten får vara fortsatt vakant. Kerstin Norin avgick ur styrelsen och ersattes av Lillemor Däckfors (nyval). Övriga styrelseledamöter är resp valdes om: Marie-Louise Nyman, Torbjörn Lundahl, Gunnar Westermark, Karl-Evert Andersson samt Ulrika Ahlblom, Monica Ström och Gunilla Carlsson. Till revisorer valdes Håkan Lernefalk samt Torsten Andersson. Till valberedningen valdes Leif Carlsson, John-Erik Nyman samt Krister Andersson, med förstnämnde som sammankallande.

Efter årsmötet avtackades Kerstin Norin med en blomma för sin tid i styrelsen. Blomma fick även Leif Carlsson, Gunnar Westermark, Torbjörn Lundahl och Karl-Evert Andersson för arbetet med Vännervasspången. Dagen avslutades med kaffe och bröd därtill.

Torbjörn Lundahl

Utflykt till Strandstuviken den 28 augusti

Vi kom fram ca kl 8.30 till det första nya fågeltornet som har utsikt över viken och strandängen. Vi hade lite disigt och regnigt så det var svårt att se fåglar i kikaren i det grådaskiga vädret. I närheten av Gåsudden låg ca 80 skäggdopping i en flock som samlades som ett band i viken. Först såg det ut som att det var dåligt med fågel men efter att vi letat så dök det upp arter som fångade vårt intresse. 3 ägretthägrar som födosökte på långt avstånd, men eftersom det var svagt ljus så blev det inget bra fotoläge för att få några bra bilder. Vi såg 6 olika arter and och det mest intressanta var 4 stjärtänder som låg i viken.

Stjärtänder. Foto © Ulrika Ahlblom

Skräntärnor och fisktärnor dök ner i vattnet efter fisk. Vi såg även små flockar av ladusvalor som visade sig korta stunder på himlen.
Bakom tornet från skogen hördes det småfåglar som kungsfågel, järnsparv, lövsångare och från strandkanten kvittrade sädesärlor och ängspiplärkor. Längst borta i viken fanns vadarna och det blev kärrsnäppor, grönbena, enkelbeckasin, större strandpipare och inte minst 1 småsnäppa.

Strandstuviken.
Ett glatt gäng i skådartagen. Foto © Ulrika Ahlblom.

Det var några från gruppen som även gick till det andra tornet mot Tallaren. Från det tornet kunde de komma närmare vadarna och då såg de även en brushane och småsnäppan sågs tydligare därifrån. När klockan närmade sig 12.00 avlutande vi vårt skådande efter att ha sett ca 30 olika arter.

Ulrika Ahlblom

Utflykt till Vadsjön

På lördagsmorgonen den 14 augusti träffades sex medlemmar för att åka till Vadsjön. Väl där anslöt sig två medlemmar till. Vi var alltså åtta deltagare som tillbringade en trevlig och upplevelserik fågelförmiddag tillsammans.
Totalt såg vi 35 arter som t ex havsörn, lärkfalk, brun kärrhök, ormvråk, sparvhök, ca 95 gråhäger, ett 60-tal tranor, svartsnäppa, drillsnäppa, gluttsnäppa, grön- och rödbena, enkelbeckasin, skräntärna samt ett mycket stort antal grågäss.
Vid 11-tiden närmade sig mörka moln och vi beslöt att bryta upp för hemfärd, alla nöjda med förmiddagens skådande.

Vadsjön.
Gänget på spaning ut över Vadsjön. Foto © Leif Carlsson.

Monica Ström

Aktivitetsdag vid Tornstugan

Söndagen den 1 augusti mötte sex medlemmar upp för att städa Tornstugan. Alla satte igång med liv och lust med fönstertvätt, borstning av fasaden, sopning och tvätt av golv. Omkring klockan 10 tog vi en fikapaus med fågelskådning över Näsnaren.



Nybroplattformen.
Det putsas och fejas. Foto © Leif Carlsson.

Vid halv 12 lämnade vi alla nöjda, en renare Tornstuga.

Monica Ström

Utflykt till Roxen den 31 juli

Vi var sju tappra skådare som trotsade OS-tävlingar och sköna sängar för att bege oss till Svartåmynningens naturreservat lördagen den 31 juli. Vi började på Nybroplattformen i lagom mulet men regnfritt väder. Som vanligt var det gott om gäss, änder och skäggdoppingar men vi fick också se bl a gravand, skräntärna, gulärla, kärrsnäppa och storspov. Berndth Gustafsson, som är ansvarig för reservatet, berättade välvilligt för oss om fågellivet och hjälpte till att hitta en del arter.


Nybroplattformen.
Vi spanar från Nybroplattformen. Foto © Gunilla Carlsson.

Efter en välbehövlig fikapaus förflyttade vi oss till Sättunaplattformen. Det visade sig vara en mycket lyckad omgruppering. Tack vare ett ostadigt väder blev det "nedsläpp" av flera arter av vadare. Vi kunde bl a notera 12 kustsnäppa, flera kustpipare, två myrspov, en spovsnäppa, en svarttärna samt både mosnäppa och småsnäppa. Enligt lokala skådare var detta den bästa dagen på länge vid Sättuna.



Kustsnäppor vid Sättunaviken.
Kustsnäppor vid Sättunaviken. Foto © Leif Carlsson.

Vi var också väldigt nöjda och avslutade dagens utflykt med en god buffé-lunch på Brunneby Musteri. Mätta och belåtna med dagen vände vi hemåt.

Gunilla Carlsson

Lägesrapport om Vännervasspången

Nu har arbetet med att komplettera Vännervasspången med ett handräcke äntligen kommit igång. Virket och transporten hit har länsstyrelsen bidragit med och från Vingåkers kommun har vi fått låna ett mobilt elverk att driva kapsåg och annat med. Stor hjälp också från Sjöholmsarrendatorn som kört ner virket till spången åt oss och Krister som har slagit vassen! Stort tack till alla!





Torbjörn och Kalle in action.
Foto © Gunnar Westermark
Stolpar och handräcke så långt ögat når.
Foto © Torbjörn Lundahl

I stekande sol och kämpandes mot mygg, bromsar, och getingar som byggt bo i virkestraven, har vi sakta men säkert avancerat framåt. Bortåt 100 m är nästan klart men ca 230 m återstår. Som parentes kan också nämnas att det finns plats för fler byggintresserade! Ring eller maila kassören (undertecknad) i så fall.

Torbjörn Lundahl


Copyright © Katrineholm - Vingåkers Ornitologer 2018 - 2023. All rights reserved

Webbsystem © Tormod Kelen