Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Sidan uppdaterad
2023-04-02

2022, 2:a halvåret

Bildvisning vid Talltullen den 3 dec

Bildvisning och luciakaffe har alltid varit sista punkten på KVO-programmet och i lördags samlades ett antal medlemmar i Talltullslokalen för att titta på fågelbilder och för att umgås. Många duktiga fotografer har vi i föreningen och det är alltid roligt att titta på bilder och drömma sig bort mot kommande fågelutflykter.





Rödhake.
Foto © Krister Andersson
Blå kärrhök.
Foto © Krister Andersson

De som visade bilder var Bernth Andersson, Krister Andersson, Kalle Andersson och Ulrika Ahlblom. Ett stort tack till dom. Efter visningen smakade det bra med lussekatter och pepparkakor och över en kopp kaffe prata fåglar, händelser under året och mycket annat.

Torbjörn Lundahl

Årets föredrag

Lördagen den 12 november hälsade vi Magnus Friberg, från Kvismare fågelstation, välkommen till KVO i föreningslokalen vid Talltullen.

Han gav oss inledningsvis en intressant beskrivning av det samlade området Kvismaren efter invallning och uppdelning i olika vattenområden, vilkas vattenstånd regleras genom pumpning till eller från kanalen. Med illustrativa fotografier kunde vi följa Magnus berättelse.


Magnus Friberg. Foto © Gunnar Westermark

Härefter visade han fågelbilder och berättade inlevelsefullt om olika häckande fågelarter och hur man från fågelstationen följt dessa genom ringmärkning och fältstudier.

Sammantaget blev det en mycket givande och uppskattad föreläsning för de 20-talet medlemmar som slutit upp och även fick njuta av gemensamt fika.



Gunnar Westermark


Utflykt till Kvismaren den 24 september

Traditionsenligt brukar vi göra en höstutflykt till Kvismaren för att bl.a. skåda tranor och gäss. Denna fina eftermiddag var vi 11 personer som samlades för att se vad detta stora område kunde visa upp. Vid ett kort stopp vid bron över Hammarån såg vi bl.a. många grågäss och vitkindade gäss, en del sädgäss och div simänder.

Från plattformen vid Rysjön spanade vi ut över vattnet. Vattennivån var låg och dybankarna var därför utbredda över stora delar. Där födosökte bl.a. tofsvipor, många brushanar, några svartsnäppor och någon kärrsnäppa. I övrigt sågs gräsänder, kricka, snatterand, sädgäss, gråhäger mm. Vid ett par tillfällen jagade en pilgrimsfalk ihärdigt över sjön och skapade stor oro bland vadare och änder. En brun kärrhök satt länge på en dybank och på håll sågs havsörn och ormvråk.


Lite god fika uppe på Öby kulle.
Lite god fika uppe på Öby kulle. Foto © Kalle Andersson

På Öby kulle intogs kaffe under spaning över Fågelsjön. Där såg vi bl.a. några sångsvanar, åtminstone 5 ägretthägrar, en del knipa, bläs- och gräsänder mm. En rapport inkom också betr kamskrake men från kullen var den svår eller omöjlig att se. Under tiden tog sig kolen bra nere på grillplatsen och vi kunde lite senare avnjuta vår medhavda korv.
När så skymningen närmade sig tog vi plats vid Hammarkullen för att skåda när alla tranor kom inflygande till Hammarmaden för övernattning. Inte så mycket tranor som vi sett tidigare år men alltid fascinerande att se och höra mängden med fåglar. Vi såg även en fin blå kärrhökshane som födosökte längs maden. Nöjda med dagen styrde vi därefter kosan hemåt.

Torbjörn Lundahl

Öppet hus i Tornstugan den 11 september

I söndags, den 11 september, öppnade vi Tornstugan, med uppskattningsvis ett par tusen sothöns liggande vid sjön Näsnaren som åskådare. Vädret var ganska skönt, trots en gråmulen morgon. Under förmiddagen samlades så småningom en skara om 14 personer som stundtals också fick njuta av lite solsken och en hel del olika fågelarter.


Näsnaren låg spegelblank denna dag.
Näsnaren låg spegelblank denna dag. Foto © Gunnar Westermark

När vi avslutade arrangemanget "Öppet hus" kunde vi summera 27 arter, däribland spillkråka, havsörn, ormvråk, sångsvan, knölsvan, skäggdopping, snatterand, ladusvala, bläsand och sädesärla. Det blev en trevlig och givande söndag.

Kalle och Gunnar

Resan den 3 september gick till Vadsjön

På lördagsmorgonen den 3 september sammanstrålade sex KVO-medlemmar vid Vadsjön för att spana fågel. Vädret var mulet och lite regndroppar föll då och då. Alla var lite förväntansfulla inför vad som skulle kunna ses i höstvädret. Vi såg trettio fågelarter bl a två småsnäppor, en bläsgås, en blå kärrhökshane som flög förbi oss på ganska nära håll. Det var även en stor mängd grågäss och tofsvipor.

En blåhake vid Tybblefälten.
En blåhake vid Tybblefälten. Foto © Torbjörn Lundahl

På hemvägen svängde vi in till Tybblefälten i hopp om att få se blåhake. Efter en knapp timme så upptäcktes två blåhakar bland solrosorna. Strax före kl 13 var vi åter hemma och mycket nöjda med förmiddagens fågelupplevelser.

Monica Ström

Utflykt till Horns båtvarv den 27 augusti

Vi samlades kl 7.00 vid Röda ladans parkering för att ta oss till Horns båtvarv. Det är en känd höstfågellokal där man kan se fåglar sträcka ut över havet. Tyvärr var det varmt och vindstilla så det var inget bra väder för att se sträckande fåglar. Vi gick ut till berget där vi kunde kika ut över viken mot Örstigsnäs, Strandstuviken och ut mot havet.
Vacker utsikt vid Horn.

Vacker utsikt vid Horn. Foto © Ulrika Ahlblom
Från skogen hördes gröngöling, skogsduva, entita och bofink. Enkelbeckasiner flög över oss. Ute på holmarna i havet såg vi fyra kärrsnäppor, två brushanar och en strandskata. I viken såg vi skäggdoppingar och knipor. På andra sidan mot Strandstuviken stod en ägretthäger i strandkanten. Det kom två lärkfalkar och en del småfågel som trädpiplärka, grönfink och grönsiska som flög över området. Vi intog vår matsäck och därefter avslutade vi vår utflykt.

Ulrika Ahlblom

Nu är plattformen vid Ökna klar!

Nu har vi fått en plattform att skåda ifrån vid Ökna säteri. Under några dagar i vecka 33 och 34 har fyra KVO-medlemmar byggt denna plattform till föreningens medlemmar och övriga fågelintresserade. De har även byggt en trappa med räcke så att alla har möjlighet att komma fram till plattformen.

Här är bygget påbörjat.
Här är arbetet i full gång. Foto © Gunnar Westermark

Styrelsen vill rikta ett stort tack till de fyra medlemmarna som byggt plattformen. Ett tack även till Ulrika som tipsade om denna möjlighet.

Monica Ström

Öppet hus den 7 augusti kl 9.00 - 12.00

Det var en fin solig morgon när vi skådade ut över sjön Näsnaren. Vi såg ett grönt näckrosområde till vänster i sjön där vi kunde se brushane och kärrsnäppa som födosökte i området. Det fanns även ett flertal brunand, kricka, vigg, sothöns, salskrake, skedand och även ett stort antal skäggdoppingar. Vi hittade även två smådopping inne i det näckrostäckta området. Två skräntärna och fiskgjuse födosökte över sjön. Vi kunde sammanlagt räkna ca 50 arter under förmiddagen.

Det som gör oss lite oroade är att varken skäggdopping, knölsvan eller sothöns har lyckats med sina häckningar, eftersom vi såg så få ungfåglar i sjön. Vi var tio medlemmar som anslöt och en barnfamilj som kom förbi som uppskattade att för första gången få se i en tubkikare. När det var dags att avsluta dagen så tackade jag för visat intresse.

En skräntärna.
En skräntärna. Foto © Krister Andersson
En skräntärna.
Deltagarna vid Öppet hus. Foto © Ulrika Ahlblom
Ulrika Ahlblom

Utflykt till Roxen den 30 juli

Tidigt på lördagsmorgonen samlades sju personer vid Röda ladan för dagens utflykt som gick till Östergötland, närmare bestämt till Roxen utanför Linköping. Det var soligt och varmt men väl framme vid reservatet så fläktade det skönt. Först såg det ganska tomt ut på fåglar och dessutom var vattennivån väldigt låg. Men när vi stått och skådat ett tag, som det ju alltid är, så dök den ena fågeln upp efter den andra. Bl a såg vi vid första stoppet, badplatsen: rödbena, grönbena, bläsand, fisktärna, svartsnäppa, skäggdopping, svanar och flera gäss.

Efter en knapp timme förflyttade vi oss till Nybroplattformen för att pröva lyckan där. På vägen dit hörde först och upptäckte Ulrika inte mindre än sexton strandskator som kom inflygande och landade vid Härnaviken.

Väl uppe på plattformen sågs och hördes lövsångare, blåmes, pilfink, steglits och ladusvalor. Bland rovfåglarna fick vi se brun kärrhök, tornfalk samt en fiskgjuse som visade upp sig väldigt nära oss. Extra roligt var det att på ganska nära håll från plattformen få se ett tjugotal svärta som födosökte ute i vattnet. Det fanns även andra vadare, såsom grönbena, gluttsnäppa och dessutom en svarthakedopping.

Här har vi precis påbörjat skådandet.
Här har vi precis påbörjat skådandet från Nybroplattformen. Foto © Gunilla Carlsson

Naturligtvis hann vi också med att njuta av vår medhavda matsäck, något som ju är obligatoriskt på KVOs utflykter.
Vid gjorde även ett besök vid Sättunaplattformen och på vägen dit ut visade sig flera stenskätta, buskskvätta, gulärla och hämpling. Från plattformen såg vi bl a skräntärna, svartsnäppa på nära håll, havsörn och sparvhök.

Bortåt 12.30 var själva exkursionen slut men några av oss fortsatte till Borensberg för att äta lunch och även besöka Brunneby musteri. Det har blivit lite av en tradition vid denna utflykt. Mätta och belåtna med dagen fortsatte vi sedan hemåt igen och kunde summera närmare 50 arter från denna dag.

Gunilla Carlsson


Copyright © Katrineholm - Vingåkers Ornitologer 2018 - 2023. All rights reserved

Webbsystem © Tormod Kelen