Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Sidan uppdaterad
2023-08-20

2023, 1:a halvåret

KVO har fått en förfrågan om att presentera sig i juninumret av Vingåkersbladet
Klicka på följande länk för att se hela artikeln.
Monica Ström

Nattsångare Fredag 16 juni

Vi samlades och räknade in 13 deltagare när det var dags att åka. Det blev 4 bilar sammanlagt. Vi startade från Röda Ladan parkeringen och åkte mot Stensjön. Vid det stoppet hördes inga nattsångare utan vi såg grågäss och sångsvan som stod ute på gräsvallen. Vi fortsatte mot Dagöholm och där hördes en Gräshoppsångare som satt uti vassen 100 meter bort från vägen. För att alla skulle få höra den så behövdes hörselförstärkare med parabol. Då kunde man få höra det svirrande ljudet från sångaren. Näktergalar satte i gång sin konsert när det började mörkna och de sjöng ihärdigt för oss när vi åkte vidare.

Foto © Ulrika Ahlblom

Nästa stopp blev på vägen mellan Valsta och Lind nära Sköldinge. Där ute mot kärrmarken nära gården Lind fick vi höra en vaktel spela för oss. Därefter hörde vi även en Vaktel nära Tjugesta gård, men den hade en annorlunda sång på sin repertoar.

Därefter så blev det ett missförstånd mellan deltagarna så några åkte till parkeringen nere vid fiskesjön Ljusgryten och övriga åkte till Jägern och stannade i kurvan. Vid Jägern hördes en trastsångare sjunga, när vi hade hört den så åkte vi till Vegersberg där 2 kattuggleungar satt i träden och tigger efter mat.

Vi fortsatte till Myrgryten parkeringen där vi kunde höra 1 Nattskärra spela medan vi intog vår matsäck. Vi stoppet vid ljusgryten hördes 2 nattskärror spela och även de som fikade nere vid ljusgryten parkeringen fick höra dessa två Nattskärror. Till sist så samlades alla igen vid Jägern för att höra Trastsångaren spela. Där hördes även en sävsångare. Vi hade även ett sista stopp vid Bie reningsverk där undertecknade hade hört en sångare under dagen som lät som en Busksångare. Tyvärr var den helt tyst där så därifrån så avslutade vi vår utflykt och åkte hemåt.

Ulrika Ahlblom

Tisdagsgruppens sista träff 30 maj

Tisdagsgruppen hade sin sista träff för våren den 30 maj. Vi träffades som vanligt vid Scoutgården för samåkning till en fågellokal. Gruppen hade blivit hembjuden till Kalle och Anette Andersson på avslutningsfika. Innan hann vi med att besöka några lokaler. Hemma hos Kalle och Anette blev vi bjudna på fika och färsk rabarberkaka med vaniljsås. Gruppen passade också på att tacka Krister för de två terminernas fågelskådning. Efter fika fick vi göra ett fågelquiz som Anette hade gjort. Det handlade om fågelläten – och sång. Pannor lades i veck och mycket skratt uppstod.
TACK Kalle och Anette för en mycket trevlig avslutning hemma hos er.

Monica Ström & Krister Andersson
Foto © Lillemor Däckfors
Foto © Lillemor Däckfors

Öppet hus i Tornstugan 4 juni

Marie-Louise fick förhinder så jag fick hoppa in som ansvarig för aktiviteten tillsammans med Kalle, Anette och även vår ordförande Bosse Jansson deltog under dagen.

I Tornskogen sjöng svartvit flugsnappare, bofink, svarthätta, gärdsmyg, koltrast och ringduva.

Vid gamla tornet hördes en härmsångare och stararna hade ungar i holkarna. I vassen sjöng flera sävsångare och en rörsångare. Runt Tornstugan sjöng trädgårdssångare, steglits och en nötväcka hade sina ungar som hade flugit ut ur boet som pep i buskarna.

Ute vid Tornstugan var fåglarna lång ut i vattnet. Fisktärnor, skrattmåsar, tornseglare och svalor letade insekter över sjön. Storskarvar och 6 skäggdoppingar låg på bo. På östra delen av sjön låg de flesta änderna och doppingarna där gröna vattenväxter har växt upp. Vi såg brunand, kricka, bläsand och snatterand ligga längst bort på östra sidan. När klockan närmade sig kl. 12 började de komma flera familjer på cykel. De som ville fick titta i tubkikare eller i våra handkikare och den här gången var det två barnfamiljer som var intresserade av att titta på fåglar. Det som oroar oss är att grågåsen inte har fått ungar och vi såg endast ett par knölsvanar med 2 gråa dunungar. Vi såg även en fiskmås med ungfågeldräkt. Kan det vara miljögiftet PFAS som påverkar hela sjöns ekosystem? Vi får hoppas att skäggdoppingarna lyckas få ut några ungar ur sina bon så vi får observera och dokumentera hur det blir med reproduktionen i framtiden.






Foto © Ulrika Ahlblom

Foto © Ulrika Ahlblom

När vi gick tillbaka så fick vi höra härmsångaren sjunga för oss och göken gol när vi gick genom skogen mot parkeringen. Det kom 8 medlemmar och 7 andra besökare och sammanlagt såg vi 44 arter.

Ulrika Ahlblom

Öppet hus i Tornstugan 24 maj
Skäggdoppingar.
Foto © Ulrika Ahlblom

Onsdagskvällen den 24 maj hade KVO Öppet Hus vid Tornstugan. Det var en solig och varm försommarkväll. Vi hade 24 besökare varav fem barn eller ungdomar samt tretton medlemmar. Vad som bl. a kunde ses genom tubkikaren var födosökande fisktärnor, bobyggande skäggdoppingar men även en fiskgjuse och brun kärrhök. Samtliga besökare uppskattade att se fåglar genom tubkikare.





Barnen kikade i tubkikare på skäggdoppingar och svanar.
Foto © Ulrika Ahlblom
Tornstugan.
Foto © Ulrika Ahlblom

För barnen ordnades en sk. ”barnkikare”, där stativets höjd kunde regleras. Vid Tornstugan hade vi en sjungande sävsångare, trädgårdssångare, lövsångare, svartvit flugsnappare. På återvägen genom Tornskogen anfölls vi av mygg, hörde fågelungar i två holkar samt sång av flera lövsångare och bofink. Det blev en uppskattad skön försommarkväll med 24 arter och vacker fågelsång.

Monica och Ulf Ström

Fågeltornskampen 6 maj

Lördag den 6 maj var det dags för tävling. Det gick ut på att räkna antal arter från ett fågeltorn, tävlingen pågår i Sverige, Finland och Danmark. Sverige har 84 anmälda lag, Finland har 300 torn bemannade och danskarna har ett fåtal anmälda lag. Katrineholm-Vingåkers Ornitologer stod vid Tornstugan tidigt på morgonen. Från parkeringen och genom skogen hördes en livlig fågelkör av olika sångare, trastar och mesar. Morgonen var gråkall med 3 minusgrader, västlig vind, klarblå himmel och det var en sjörök över sjön. Det var ett rödaktigt ljus och solen hade precis gått upp bakom träden klockan 05.00. Vid första spaningen upptäcktes viggar och skäggdoppingar som snabbt flöt längre ut i sjön.


Vigg.
Foto © Ulrika Ahlblom

Skäggdoppingar, vigg, knipa och sothöns låg i vattnet framför tornet. I vassen sitter rörsångare, sävsångare och sävsparv som sjöng hela morgonen. I träden hörs svartvitflugsnappare, lövsångare, svarthätta och under första timmen hittade vi ca 20 arter. En flock fisktärnor jagar insekter över sjön och i vasskanterna födosökte olika änder. Vi fick se brun kärrhök, fiskgjuse, röd glada och 6 st. lärkfalk flög över vassen eller sjön. Efter några timmar när solen blev lite varmare började hussvala och ladusvala flyga lågt över vattnet. Vi hade dåligt med vadare, de vi såg var tofsvipa, drillsnäppa och vi hörde grönbenor flyga över tornet utan att vi såg dem. Jag hörde årets första ärtsångare sitta och sjunga i en buske nära tornet. Det blev aldrig någon riktig värme under dagen utan vinterjackan fick sitta på hela dagen.

Tornkampen.
Foto © Ulrika Ahlblom
Vi var 6 medlemmar och två besökare som räknade 57 arter sammanlagt. Vi låste tornet och packade ihop för att gå genom tornskogen. Vid bilparkeringen så fick vi höra en rödstjärt som satt och sjöng i trädet. Det blev en bra avslutning på den här aktiviteten och nöjda åkte vi hemåt. Om man vill läsa resultatet kan gå in på artrally.birdlife.se.

Ulrika Ahlblom

Öppet hus i tornstugan 23 april

Söndagen den 23 april 2023 var det Öppet Hus i Tornstugan, Näsnaren. Vädret var fantastiskt, sol och nästan ingen vind. Redan på vägen genom Tornskogen till Tornstugan, hördes bl.a. rödhake, gröngöling och en vilt sjungande gärdsmyg. Efter grinden sågs grågäss, tranor, tofsvipor och sånglärkor på fältet. Många besökare av olika storlekar kunde inräknas. En del intresserade av fåglar och kikare, andra mer intresserade av pepparkakor som Marie-Louise tillhandahöll. Totalt kunde vi inräkna 32 besökare. De bjöds på guidning i stugan och information om föreningen och kommande aktiviteter. Totalt såg och hördes 40 olika arter, bl.a. svarthakedopping, fiskgjuse, havsörn, häger, rördrom, sädesärla, snatterand, bläsand, liksom skedand och säsongens två första fisktärnor. På tillbakavägen hördes en tydlig gransångare och en sannolik svartvit flugsnappare.

tornstugan 2023
Tornstugan 2023 Foto © Ulrika Ahlblom
Marie-Louise och John-Erik Nyman

Årsmöte 18 mars

Den 18 mars 2023 hölls årsmöte i föreningen Katrineholm Vingåkers Ornitologer (KVO). Ett 20-tal medlemmar deltog i mötet, som bland annat tog del av styrelsens verksamhetsberättelse för 2022 samt fastställde oförändrad årsavgift för år 2024 till 200 kronor/person respektive 250 kronor/familj. Efter att ha tagit del av revisorernas berättelse beviljades styrelsens ledamöter ansvarsfrihet. På förslag från valberedningen valdes Bosse Jansson till ny styrelseordförande för KVO. Monica Ström och Ulrika Ahlblom omvaldes som ledamöter på två år. Marie-Louise Nyman, Karl-Evert Andersson och Gunnar Westermark kvarstår som ledamöter på ett år.

Av verksamhetsberättelsen kan man läsa om fjolårets aktiviteter, som innefattat uggleutflykt, diskussionscirkel ”Fåglarnas liv”, bygge fågelholkar, tisdagsutflykter vår och höst, ”Öppet hus” i Tornstugan april, juni, augusti och september samt flera utflykter till fågellokaler utanför verksamhetsområdet. Föreningen har skött fågelmatningen vid Ramsjöhult och Tornskogen, byggt plattform för fågelskådning vid Ökna säteri samt ordnat föredrag och bildvisning för medlemmarna.

Årsmöte 18 mars.
Årsmöte 18 mars. Foto © Gunnar westermark

Innan mötet avslutades avtackades de avgående ledamöterna Lillemor Däckfors och Gunilla Carlsson för deras insatser. Monica Ström framhöll bland annat det gedigna arbete som Gunilla lagt ner på att skapa och underhålla KVO:s webbsida, kvo.sormlandsornitologerna.se. Mötet avslutades med fika och en tävling som handlade om att känna igen fågelläten.

Gunnar Westermark

Årets örnräkning den 4 mars

En isande kall och kraftig vind mötte vid Hjälmarens strand på morgonen. Sju personer stod vid Rörvik och 3 st vid Gagnhäll, Fiskeboda, och höll stadigt i sina kikarstativ. I det hårda vädret fanns inga fiskare ute på isen och därför heller inte många örnar som lockats till platsen.

Mellan kl 10 och 12 rapporterades varje kvart det aktuella antalet till Rördrommens fågelstation, som höll i inventeringen. Från Vingåkerssidan observerades 2 havsörnar och från Katrineholmssidan, länge och väl, endast 1 havsörn. Sista kvarten kom dock 3 till inseglande från Julitahållet i motvinden.

I övrigt syntes inte mycket fågel. Ca 5 gråtrutar och 1 havstrut vid Fiskeboda och ca 10 grågäss samt en sparvhök vid Rörvik.

Örnräkning 2023.
Örnräkning 2023. Foto © Ulrika Ahlblom

Slutresultatet från de 94 observationsplatserna, från Vättern i väster till Mörkö i öster, blev totalt 255 havsörnar mot 155 i fjol. I vårt område dvs Hjälmaren inklusive Tysslingen och Kvismaren, rapporterades 48 havsörnar, vilket är sämre än föregående år; 62 örnar.

Torbjörn Lundahl

Hemsidan har fått en ny webmaster

Nu tackar jag för mig och mitt arbete med hemsidan efter ca 7 år. Vill samtidigt hälsa Rasmus Ahlblom välkommen och önskar honom lycka till med arbetet!

Vill ni nå honom är det samma mail som tidigare.
kvo.webmaster@sormlandsornitologerna.se

Gunilla Carlsson

Slutrapport från Vinterfåglar inpå knuten

Nu kan du läsa om resultatet på BirdLifes hemsida här!


Artrally den 11 feb

KVO hade idag den 11 februari ett artrally för Katrineholm och Vingåkers kommuner. Vi var 15 personer fördelade på 5 lag som försökte se eller höra så många arter som möjligt. Tillsammans fick vi ihop 56 arter och det lag som hittade flest fick ihop 40 arter. Det var ett bra resultat med tanke på vädret. Det var barmark och blåst, nollgradigt så det var låg aktivitet på fåglarna.

Resultatgenomgång och prisutdelning.
Resultatgenomgång och prisutdelning. Foto © Lillemor Däckfors

Efter sluttid kl 14 så hade vi samling i lokal för att gå igenom dagens händelser och äta smörgåstårta. Det är en trevlig tradition för fågelintresserade i väntan på att vårflyttarna ska komma tillbaka.

Vid Pennan/Lillemor

Copyright © Katrineholm - Vingåkers Ornitologer 2018 - 2023. All rights reserved

Webbsystem © Tormod Kelen