Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Katrineholm - Vingåkers Ornitologer

Sidan uppdaterad
2024-12-06

2024, 1:a halvåret


Nattsångare 14 juni

Vi startade från parkeringen vid Röda ladan med 15 personer. Vi åkte först mot Eriksberg och gjorde några stopp utan att höra några nattsångare.

Runt kl.22 .00 så stannade vi efter Hagbyberga vid Edeby våtmark för att ta en fikastund. Under tiden som vi tog en fikapaus så lyssnade vi på näktergalarnas sång. Det kom även en morkulla flygande över skogen.

När det började mörkna runt kl.22.30 så sammanstrålade tre medlemmar från Vingåker som ville höra flodsångare. Vi hörde en flodsångare och en gräshoppsångare från Hagbyberga våtmark och med ljudförstärkare så kunde alla till sist höra sångarna.

Därefter åkte vi mot Marieberg och vid första stoppet kom en Kattuggla flygande över fältet och en vaktel spelade ganska långt bort på gärdet. Eftersom den var så långt bort så hörde inte alla medlemmar den. Vi åkte vidare in på vägen mot Marieberg, vi stannade vid ett fält och där spelade vakteln nära så alla fick höra den. Därifrån så delade vi oss, några åkte hem mot Vingåker och andra mot Katrineholm och två bilar åkte till sista stoppet vid Ljusgryten runt kl.00.45 där fick vi höra en Nattskärra spela ute på hygget.

Ulrika Ahlblom

Säsongsavslutning av Tisdagsgruppen 4 juni

Efter att tisdagsgruppen skådat fågel i Katrineholmsområdet så samlades alla hemma hos Anette och Kalle i Knektbacken i Floda.

Krister Andersson fick en liten gåva (en handsnidad gärdsmyg i trä) som tack för att han har lett tisdagsutflykterna under våren. Sedan blev det go fika med rabarberkaka och kaffe.

Vi kan även meddela att tisdagsgruppen börjar den 20augusti igen.

Kalle Andersson

Öppet för alla vid Stora Djulö 25 maj

Vi samlades vid Hembygdsgårdens framsida och så delade vi upp oss så Bosse och Ulrika stod vid hembygdsgården. Gunnar, Torbjörn, Anette och Kalle stod på vandringsleden Djulö grillplats för att guida de personerna som gick på leden. När vi började kl.10.00 fanns det 3 personer som ville bli guidade. Bosse guidade runt på leden och de hörde ca 20 arter. Vid sjön sjöng det sävsparv, sävsångare, rörsångare, törnsångare och även en näktergal.

Vid hembygdsgården kom det 15 personer som ville prova att kika i tubkikare och prata lite om appar och fågellänkar där de kan lära sig om fågelläten. Jag tipsade om att telefonappen Merlinbird ID och birdNet och fågelsång.se. Vi berättade även om Tornstugan och att vi har öppet hus där. Det var några som tog ett programblad så de vet när vi har nästa öppet hus för allmänheten. Det fanns väldigt mycket föda åt fåglarna för myggen fanns runt om oss hela tiden även ute i solen.

I området runt Djulö värdshus fanns några fågelarter som sjöng som steglits, tornseglare, grönfink, trädgårdssångare, svartvit flugsnappare, svarthätta och björktrast.

Ulrika Ahlblom

Kvällsöppet vid Tornstugan 22 maj

Den 22 maj hade Katrineholm -Vingåkers ornitologiska förening, KVO kvällsöppet hus 18.00- 20.00 vid Tornstugan.

Vi hade nio besökare som tillsammans noterade 29 olika fågelarter. Det var ej så mycket fågel i sjön men ett 30-tal storskarvar låg och fiskade ut i sjön när vi anlände. Fågelsång från bl a lövsångare, trädgårdssångare , härmsångare.

Monica Ström

Öppets hus i tornstugan 12 maj

Söndag den 12 maj hade KVO öppet hus vid Tornstugan . Förmiddagen var solig och varm en riktig fin försommardag. Det var mycket fågelsång som t ex näktergal, grönsångare, lövsångare, rörsångare och svartvit flugsnappare men ingen gök hördes.

Ej så mycket fågel i Näsnaren men dagens behållning var en födosökande lärkfalk. Vi noterade 43 arter och hade 19 besökare och alla njöt av försommardagen.

Monica Ström

9 maj utflykt till Fiskeboda, Väsbosundet.

Vi åkte 3 bilar från Katrineholm och en från Vingåker och så träffades vi vid bommen. Någon hade öppnat grinden så vi kunde åka ut mot Edet och stanna vid en parkering. Vi vandrade upp mot utsiktsplatsen och det var ganska tyst i området.

Vi gick upp på ett berg där vi ställde upp våra tubkikare. Tyvärr var det dålig sikt med lite dimma och lite kylig och fuktig luft.

Vi såg småskrake och vigg i Väsbosundet. Det flög över en gluttsnäppa, tranor och fiskgjuse.

Ute på småöarna hade gråtrutarna byggt bon.

Vi hörde och såg 8 sidensvansar som vi tror åt enbär för de flög ner på marken framför enbuskarna.

Göken, gransångare, svarthätta, svartvitflugsnappare, lövsångare och ärtsångare sjöng i träd och buskarna.

Vi hörde göktyta, spillkråka och såg sten och buskskvätta när vi gick tillbaka mot parkeringen. Vi hörde ett lockläte eller en kort sång av en överflygande småspov. En havstrut låg på bo ute på en liten ö i Hjälmaren.

Som avslutning såg vi 3 tornseglare som flög runt hustaken när vi kom ut på asfaltsvägen vid Fiskeboda.


Småskrake Foto © Ulrika Ahlblom
Ulrika Ahlblom

Fågeltornskampen 2024

Bird Life Sverige samordnar en tornkamp mellan Finland, Danmark och Sverige. Finland har 300, Danmark 16 och Sverige har 103 lag i tävlingen.

Finlands torn i Gamla Karleby Uleåborg blev fågeltornsmästare med 122 arter och tornet i Fagerhultsviken Höganäs i Skåne såg 109 arter. De mest udda arterna var Toppskarv, havsula och svarthakad buskskvätta som sågs där.

På andra plats är Trönninge ängar Halland som räknade 103 arter och tredje plats kom Svensksundsviken utanför Norrköping som såg 102 arter. Det observerades 190 arterna i Sverige och det landskap som såg flest arter är Västergötland som såg 148 arter.

I Sörmland ställde 8 lag upp i tävlingen och vi i Katrineholm kom näst sist med 55 arter.

  • 1. Strandstugeviken Nyköping 75 arter
  • 2. Labroängar Nyköping 71 arter
  • 3. Tullgarn södertälje 68 arter, Aspudden Stockholm 68 arter
  • 4. Vadsjön Nyköping 62 arter
  • 5. Tornstugan Katrineholm 55 arter
  • 6. Valnaren Strängnäs 52 arter

Jag blev intervjuad av Sörmlands radio på fredagen den 3 maj och fick berätta om Fågeltornskampen. Jag förklarade hur tävlingen går till och vilka arter som vi hoppades få se.

Lyssna på reportaget här.

Jag hoppades att många arter av tropikflyttarna skulle ha kommit tillbaka till sina häckningsplatser. Han som intervjuade mig kommer höra av sig på måndag för att få veta hur det har gått.

Krister, Torbjörn och jag samlades vid Tornstugan parkeringen och vandrade genom skogen fram till Tornstugan. Det var en kylig morgon men solen sken och det var vindstilla.

Vi såg en bäver som simmade precis framför tornet och sedan vände tillbaka till Mogetorpsviken. Det var en stark upplevelse att börja dagen med. Därefter flög det en drillsnäppa över sjön som sedan inte sågs mera under dagen.

Därefter började vi räkna in fåglarna som sågs över Näsnaren och de som sjöng runt om tornet.

Näktergal, härmsångare, svartvitflugsnappare, sävsångare och rörsångaren sjöng på morgonen.

Vi hörde även gök, rördrom och vattenrall runt stugan.

Vi såg även flera bruna kärrhökar, ormvråkar och 3 fiskgjusar som cirkulerade över Näsnaren.

Det som vi tyckte var udda arter var 6 dvärgmås och 1 småskrake.

Det kom även många medlemmar som hjälpte till att räkna arter. Under öppna huset kom

några andra besökare visade stort intresse att få uppleva att se i tubkikare.

Tack alla som hjälpte till att räkna fåglar och för den trevliga gemenskapen.

Ulrika Ahlblom

Söndag 21 april, Öppet hus vid Tornstugan

Trots det kyliga vädret fick vi ihop 39 arter, bl a röd glada, havsörn, vitkindadgås, sävsparv, svarthakedopping och sädesärla. Vi var 28 tappra som trotsade vädret.

Det kom även några barnfamiljer som ville utforska Tornstugan och prova att skåda i tubkikare. På stugans vänstra sida kunde vi skåda och fika i lä, solen visade sig också en liten stund. Några grillade korv, som de sedan åt inne i stugan.

Alltid lika trevligt.

Marie-Louise och John-Erik

Uggleutflykt i vårt närområde måndag den 25 mars

Vi bestämde att vi skulle göra ett försök så på måndagen 25 mars så träffades vi vid Röda ladan för samåkning ut mot Eriksberg. Tyvärr så har skogsbruket förändrat våra säkra lokaler för sparvuggla till kalhyggen. Vi hörde ingen sparvuggla. Vi åkte runt Strångsjö mot Löpsjötorp för att lyssna efter Sparvuggla men utan gott resultat. Vi fick höra en taltrast och rödhake sjunga vid ett stopp på vägen. Vi stannade vid Glindraåsens naturreservat vid Viggaren. Där tog vi en fikapaus för att äntligen få höra en kattuggla hoa på andra sidan sjön mot Fall. Det blev den enda ugglan som vi hörde. På hemvägen stannade vid Remröd/Myrkärr för att lyssna efter Kattuggla men idag ville den inte hoa.

Krister och jag har hört både hona och hane Kattuggla där men idag hördes den inte. Så vi åkte hemåt.

Ulrika Ahlblom

Tisdagsgruppens start 12 mars

Den 12 mars startade KVO:s fågelskådar grupp. Morgonen inleddes med minusgrader och dimma. På Tybblefältet fick vi bl a se vinterhämpling och skogsduva, Vid fälten innan Valla rastade ett par hundra sädgäss och två tranor.

Under fikapausen visade sig några stjärtmesar och ett gulsparv par. I en grantopp vid Ökna säteri satt en havsörn och spanade. Vid gruppens sista stopp vid Lundsjöåsen kom solen fram och vi fick se ett par mindre hackspettar.

Monica Ström

Utflykt till Garphyttan och Tysslingen 9 mars

Lördagen den 9 mars, en gråmulen och kall morgon åkte ett tappert gäng till Närke.

I Garphyttans nationalpark var skogen så granbarkborredrabbad att det fanns nästan inga granar kvar och det var tyst i skogen. Vi gick vägen upp mot Svensboda-berget, som blev brantare och halare ju längre upp vi kom. Halva styrkan vände innan blankisen som var klädd med snöpuder tog helt över. Vi som fortsatte kom upp utan incidenter. Vi valde en brant stig från berget som skulle ta oss till parkeringen. Det var ett vinterlandskap med cirka en decimeter snö att gå i, men skaren bar. Många torra granar var det att gå över och ibland under. Så småningom hamnade vi vid Skomakartorpet, dit skulle vi inte men där tog vägen slut. En del skulle säkert säga att vi var vilse men det kunde vi inte erkänna. Till slut hittade vi en stig som gick neråt och som visade sig vara rätt. Där väntade dom andra på att få fika. Det smakade förträffligt efter en c: a 5 km. promenad på 2 timmar.


Foto © K-E Andersson

Det enda vi såg i hackspettväg var större hackspett och hörde en spillkråka. Lillemor, Birgitta och Ronny såg mindre hackspett vid matningen.

Vidare till Tysslingen, där vi såg c: a 200 sångsvanar, 2 knölsvanar och i sjön simmade några hanar av kricka. Vi fick se spetsbergsgås i stora antal och på nära håll blandat med grågås, kanadagås och sädgås.


Foto © Ulrika Ahlblom

På hemvägen stannade vi i Odensbacken och åt pizza. I kanalen där såg vi c: a. 20 storskrakar. Vi var 15 personer som var med på utflykten och jag tror vi fick en trevlig utflykt trots att vi inte såg gråspett och tretåig hackspett.

Vid pennan K-E Andersson

Årets örnräkning vid Hjälmaren 2 mars 2024

Under den här dagen ska alla örnar räknas in som finns runt Hjälmaren och Mälaren. Det är Rördrommen fältstation som sköter rapporteringen.

Det var mulet och disigt över Hjälmaren när vi startade upp runt kl.9.00.

Vi var 6 personer som utgick från Fiskebodaparkeringen och vandrade ut mot berget Gagnhäll. Vi såg som mest 9 havsörnar och det var bara juvenila mörka fåglar som vi kunde skåda över sjön. De flesta av örnarna satt på isen och spanade. Vi värmde oss med att tända en liten brasa och grilla korv. Andra arter som vi hörde eller såg var ormvråk, entita, gröngöling, gråtrut, kanadagås och grågås.





Från Vingåkersidan stod det 3 personer vid Rörvik och de såg som mest 6 havsörnar från sin plats. De såg eller hörde även gråtrut, gröngöling och ringduva.

Vi packade ihop vid kl. 12.00 och åkte hemåt.

Ulrika Ahlblom

Fågelrally 10 febrauri

Lördagen den 10 februari hade KVO artrally. Vi var 13 personer indelade på 6 lag som spanade och räknade antal arter. Det var kallt, grått och lite snö emellanåt. Alla lag såg eller hörde sammanlagt 49 arter. Det blev två lag som vann vandringspriset som är en tavla som Ronny Jansson har målat med motiv Blåmes. Det var lag Lillemor -Ronny och lag Torbjörn - Ulrika som lyckades se 34 arter. I år får Lillemors lag ha vandringspriset.

Lite rapportering vad vi såg under rallyt.

Ulrika och Torbjörn såg 15 Kanadagås med 3 grågås i en flock vid Visen ute på fältet på Vingåkerslätten.

Lillemor och Ronny såg en strömstare i Vingåker. Hemma hos Lillemor fanns bergfink och bofink. Torsten och, Berth såg fiskmås och gråtrut nära Vika tippen. De såg även storskarv i Duveholmssjön.

Kalle och Anette fick se stenknäck som födosökte vid matningen Sjövikstornets parkering. Vi var tre lag som träffades där runt kl. 11, då fanns en flock stjärtmes vid fågelmatningen vid Sjövikstornet. Vid Åkforsån sågs 4 sångsvan och 12 storskrake. Alla lag såg flockar med gråsiska.


Foto © Ulrika Ahlblom

Det har ramlat träd över vägen vid Rökstorp så man kan inte åka med bil fram till matningen. Men där i skogen sjöng svartmes, tofsmes och talltita.

Vid kl. 13.00 samlades vi i studiefrämjandets lokal Vitsippan för genomgång av arter och därefter åt vi smörgåstårta med kaffe och kaka. Tack Lillemor för en väl planerad aktivitet och tack till alla deltagare som gjorde det till en trevlig träff tillsammans.


Foto © Ulrika Ahlblom

Foto © Monica Jansson
Monica Jansson och Ulrika Ahlblom

Copyright © Katrineholm-Vingåkers Ornitologer 2025. All rights reserved